Ressam Ruhsar Özer’in yeni kitabı “Musavvirname” okuyucularıyla buluşuyor
Ressam Ruhsar Özer, sanat yaşamının 50. yılında Millenium Yayınları’ndan çıkardığı ikinci katalog kitabı “Musavvirname” ile sevenleriyle buluşuyor. Usta ressamın 1970’lerden günümüze uzanan uzun ve verimli sanat hayatını konu alan eser, Türk tasvir sanatının binlerce yıllık serüvenini, sanatçının gelenekten geleceğe uzanan kendi sanatsal yolculuğuyla harmanlayarak ortaya koymayı amaçlıyor. .
” ressamın kitabı “” anlamına gelen “Musavvirname” adıyla yayımlanan eser, Özer’in Orta Asya’dan günümüze kadim Türk tasvir geleneğini tüm unsurları, sembolleri ve kavramlarıyla ele aldığı kendine has üslubunu ortaya koymaktadır. çağdaş bir yorumla. Bu amaçla sanatçının sanat hayatı boyunca ürettiği yüzlerce fotoğraf arasından seçilen 100’e yakın eser, bu eserlerin güçlü sanatsal, felsefi, manevi ve antropolojik arka planlarını irdeleyen metinlerle birlikte okuyucuya sunuluyor.
Uzun sanat hayatı boyunca İtalya’dan Nepal’e, Kanada’dan Hindistan’a, Rusya’dan İran’a açtığı stantlar, verdiği konferanslar ve yaptığı atölye çalışmaları ile uluslararası çağdaş sanat dünyasında kendini tanıttı. Kendisini tanıtmaya ve geleceğe taşımaya adamış olan Ruhsar Özer, eserlerinde klasik Türk tasvir sanatının unsurlarını çağdaş bir bakış açısıyla yeniden yorumlamayı amaç edinmiştir. Anadolu Türk toplumunun ortak bilinçaltını şekillendiren efsaneler, masallar, hikâyeler, destanlar, efsanevi tarihi ve folklorik figürler gibi unsurlar Özer’in minyatürlerinde kendine yer bulur. Kendine has hayal gücünü tüm bu zengin sosyo-kültürel öğe, kavram ve motiflerle birleştiren sanatçı, klasik tekniği çağdaş sanat anlayışıyla harmanlıyor ve postmodern bir yorumla eserlerine yansıtıyor.
Ruhsar Özer kimdir?
İstanbul doğumlu sanatçı, 1972 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıp Tarihi Anabilim Dalı’nda bulundu. Ord. prof. kaydeden Süheyl Ünver Süheyl Ünver ile yaklaşık 6 yıl çalıştığı, yönetimindeki Tezhip ve Minyatür Atölyesi’nde eğitimine başladı ve Cahide Keskiner, Azade Akar, Melek Antel gibi değerli hocalarla çalışma fırsatı buldu. 1976’da orijinal minyatür çizgi roman çalışması bir çocuk dergisinde yayınlandı. Çeşitli yayınevlerine kartpostal tasarımları ve tezhip çalışmaları da yapan sanatçı, Ord. prof. Süheyl Ünver’in gözetiminde tezhip ve minyatür çalışmaları yaptı. 1977’de eşinin işinin Ankara’ya taşınmasından sonra eğitimine bağımsız olarak devam etti. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji-Pedagoji bölümünden de mezun olan Özer, İstanbul’a döndüğünde çeşitli karma ve kişisel sergilerle sanat hayatına devam etti. Aynı zamanda klinik psikolog ve eğitmen olarak profesyonel hayatına devam etmiştir.
Yurt içinde çeşitli üniversiteler tarafından düzenlenen etkinlik, proje ve stantlarda yer alan sanatçı, yurt içi ve yurt dışında birçok bireysel ve karma stant açmıştır. İtalya (Floransa Bienali)içermek, Yunanistan (Girit ve Selanik), Nepal, Makedonya (Ohrid), Tataristan, Japonya, Birleşik Arap Emirlikleri (Abudabi), Suriye, Mısır, Kanada (Montreal), Rusya (Moskova), Ukrayna (Kiev), Romanya, Hindistan, Çek Cumhuriyeti (Prag), Polonya, İran, Lübnan, stantlar, festivaller, bienaller ve atölye çalışmaları Eserleriyle ülkemizi temsil etti. Yunanistan, Rusya, Polonya gibi ülkelerde UNESCO tarafından düzenlenen sanat festivalleri ve sempozyumlarda ödüller aldı. Ayrıca ziyaret ettiği bazı ülkelerde Klasik Türk Sanatı olan Türk minyatür sanatı üzerine seminerler vererek bu sanatın dünyaya tanıtılmasına katkıda bulunmuştur. Ulusal ve uluslararası birçok süreli yayın, katalog ve sanat portalında eserleri yer alan sanatçı, 2010 İstanbul Kültür Başkenti ProjesiKapsamında “İSTANBUL’UN USTASI”Ve 2017 “TÜRKİYE’NİN USTALARI” arasındadır. Birçok eseri uluslararası müze ve koleksiyonerlerin arşivlerinde de yer alan sanatçı, 2020 yılına kadar Yıldız Teknik Üniversitesi’nde tezhip ve minyatür dersleri verdi. Eylül 2022’den itibaren Hindistan Raigarh merkezli uluslararası bir sanat kurumu. Ulusal Sanat AkademisiÜyeliğine seçilen Ruhsar Özer, halen bu misyonunu sürdürmektedir.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı